Koronawirus wykazuje wiele niepewności i żaden z nas nie jest w stanie całkowicie wyeliminować ryzyka otrzymania COVID-19. Ale jedno, co możemy zrobić, to jeść tak zdrowo, jak to możliwe. Jeśli złapiemy wirusa, nasz układ odpornościowy jest odpowiedzialny za zwalczanie go. Badania pokazują, że poprawa żywienia pomaga w utrzymaniu optymalnej funkcji odpornościowej. Mikroskładniki odżywcze niezbędne do zwalczania infekcji obejmują witaminy A, B, C, D i E oraz minerały żelazo, selen i cynk. Oto, co wiemy o tym, jak te składniki odżywcze wspierają nasz układ odpornościowy i pokarmy, które możemy jeść, aby je uzyskać.
Witamina A
Witamina A utrzymuje strukturę komórek w skórze, drogach oddechowych i jelitach. Tworzy to barierę i jest pierwszą linią obrony twojego ciała. Jeśli walka z infekcją była by jak mecz piłki nożnej, witamina A byłaby twoją linią obrońców. Potrzebujemy również witaminy A, aby pomóc w wytwarzaniu przeciwciał, które neutralizują patogeny wywołujące infekcję. To jak przydzielenie większej części swojego zespołu, aby celował w przeciwnika, który ma piłkę, aby uniemożliwić mu zdobycie bramki. Witamina A znajduje się w tłustych rybach, żółtkach jaj, serze, tofu, orzechach, nasionach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Ponadto warzywa zawierają beta-karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A. Beta-karoten znajduje się w zielonych warzywach liściastych oraz warzywach żółtych i pomarańczowych, takich jak dynia i marchewka.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B, szczególnie B6, B9 i B12, przyczyniają się do pierwszej reakcji organizmu po rozpoznaniu patogenu. Robią to, wpływając na produkcję i aktywność komórek „ naturalnych zabójców ”. Podczas meczu piłki nożnej rola ta przypomina ochroniarzy przechwytujących krnąbrnych widzów próbujących wbiegać na boisko i zakłócać grę. B6 znajduje się w zbożach, roślinach strączkowych, zielonych warzywach liściastych, owocach, orzechach, rybach, kurczaku i mięsie. B9 jest bogaty w zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona i jest dodawany do komercyjnej mąki chlebowej. B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym jajach, mięsie i nabiałach, a także w wzbogaconym mleku sojowym.
Witaminy C i E
Kiedy twoje ciało walczy z infekcją, doświadcza tak zwanego stresu oksydacyjnego. Stres prowadzi do powstawania wolnych rodników, które mogą przenikać ściany komórkowe, powodując wyciek zawartości do tkanek i zaostrzenie stanu zapalnego. Witamina C i witamina E pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina C pomaga również oczyścić ten bałagan komórkowy, wytwarzając wyspecjalizowane komórki w celu uzyskania odpowiedzi immunologicznej, w tym neutrofile , limfocyty i fagocyty. Tak więc rola witaminy C przypomina trochę czyszczenie boiska po meczu. Dobrym źródłem witaminy C są pomarańcze, cytryny, limonki, jagody, kiwi, brokuły, pomidory i papryka. Witamina E znajduje się w orzechach, zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych.
Witamina D
Niektóre komórki odpornościowe potrzebują witaminy D, aby zniszczyć patogeny wywołujące infekcję. Chociaż ekspozycja na słońce pozwala organizmowi wytwarzać witaminę D, źródła żywności, w tym jaja, ryby oraz niektóre marki mleka i margaryny, mogą być wzmocnione witaminą D. Większość ludzi potrzebuje tylko kilku minut na dworze przez większość dni. Osoby z niedoborem witaminy D mogą potrzebować suplementów.
Żelazo, cynk, selen
Potrzebujemy żelaza, cynku i selenu między innymi do wzrostu komórek odpornościowych. Żelazo pomaga zabijać patogeny, zwiększając liczbę wolnych rodników, które mogą je zniszczyć. Reguluje także reakcje enzymatyczne niezbędne do rozpoznawania patogenów przez komórki odpornościowe i do ich zwalczania. Cynk pomaga zachować integralność skóry i błon śluzowych. Cynk i selen działają również jako przeciwutleniacz, pomagając w usuwaniu niektórych szkód spowodowanych stresem. Żelazo znajduje się w mięsie, kurczaku i rybach. Źródła wegetariańskie obejmują rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i zboża wzbogacone żelazem. Cynk znajduje się w ostrygach i innych owocach morza, mięsie, kurczaku, suszonej fasoli i orzechach.
Poza dietą istnieją inne środki, które można podjąć, aby zachować jak największą zdrowie w obliczu koronawirusa . Rzuć palenie, aby poprawić zdolność płuc do walki z infekcją, wykonuj umiarkowane intensywne ćwiczenia, takie jak szybki marsz, śpij , ćwicz dystans społeczny i regularnie myj ręce mydłem.