Nasz sposób odżywiania się każdego dnia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, tak naprawdę niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku. Jest to tak samo ważne dla osób młodych, które dopiero się rozwijają, jak i dla osób w średnim wieku, osób aktywnych fizycznie, tych, którzy chcą zredukować masę ciała, jak i dla tych najstarszych, którzy być może już borykają się z różnymi chorobami. Dzięki odpowiedniej diecie można pozytywnie wpływać na swoje samopoczucie, a także można zniwelować ryzyko wielu chorób układu krążenia, zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego czy też pojawienia się cukrzycy typu drugiego, a także przeciwdziałać otyłości.

Dieta dla seniora, która będzie przyjazna żył i dla naszego układu krwionośnego

To właśnie choroby układu krążenia są jednymi z najpopularniejszych, które zaczynają występować wraz z wiekiem. W dużym stopniu prowadzą do nich niewłaściwe nawyki żywieniowe. Dlatego też  też przede wszystkim polecanym sposobem żywienia jest dieta, która jest lekkostrawna. Dieta dla seniora powinna być zaplanowana tak, aby ograniczać spożycie tłustych potraw, takich które są na przykład smażone w głębokim tłuszczu. Dotyczy to także słodyczy czy przekąsek, które również mają wysoką zawartość tłuszczu. Lepiej odstawić lody czy chipsy, a także mięso, które jest ciężkostrawne i które przyczynia się do wysokiego cholesterolu, jak na przykład wieprzowina. Ten typ mięsa możemy zamieniać na mięso lekkostrawne, które będzie dla nas cennym źródłem białka.  Może to być na przykład mięso z kurczaka, bądź też z indyka.

Dieta, która będzie dobra dla naszych żył to także taka, która nie będzie powodowała zbyt wysokiego cholesterolu, który obkleja naczynia krwionośne. W konsekwencji stopniowo zwęża się ich światło, a krew ma ograniczoną możliwość efektywnego przepływu. Świetnym uzupełnieniem zdrowej diety będą dania gotowane bądź też duszone na parze. Doświadczonych dietetyków możemy znaleźć w sieci Projekt Zdrowie na stronie projektzdrowie.info. Pomogą nam oni skomponować dietę dopasowaną do naszych potrzeb.

Cukier w normie

Wraz z wiekiem wzrasta też prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, dlatego też jak najbardziej wskazane jest, aby ograniczyć spożycie cukrów prostych. Spożywanie nadmiernej ilości słodyczy nie tylko powoduje, że przyjmujemy sporą ilość niezdrowych tłuszczy, ale też przede wszystkim przyjmujemy spore dawki cukru, które mogą przyczynić się do powstawania cukrzycy, a dodatkowo produkty tego typu najczęściej są również bardzo kaloryczne. Sprzyja to nadwadze, a nawet może prowadzić do otyłości.

Bardzo zdrowym sposobem żywienia może być dieta o niskim indeksie glikemicznym, gdzie faktycznie, aby spożywać pokarmy, które ten indeks glikemiczny mają naprawdę niski. Białe pieczywo możemy zamieniać na pieczywo pełnoziarniste, podobnie makarony i ryże. Natomiast w sposób nieograniczony, niezależnie od wieku, możemy zawsze spożywać warzywa, które są nie tylko lekkostrawne, mają niewiele kalorii, ale są też przede wszystkim ogromnym zasobnikiem witamin i minerałów, których nasz organizm bardzo potrzebuje.

W przypadku osób które mają problemy z kośćmi lub wręcz stan przed osteoporozą lub też które mają inne problemy z narządami ruchu, najlepsza będzie dieta bogata w wapń. Warto dodatkowo zwracać uwagę na kolagen w diecie.

Dodaj komentarz