Kanadyjska whiskey zyskała miano alkoholu narodowego. Znacznie różni się od alkoholi tego typu, głównie ze względu na swoją łagodność. Wszystkie zasady jej produkcji, sprawiają, że jest jedyna w swoim rodzaju, lecz niestety wciąż klasyfikowana niżej niż jej wspólnicy.
Canadian whiskey na dobry początek przygody z alkoholami tego typu
Kanadyjska whiskey, to przede wszystkim nieporównywalna do innych alkoholi tego typu łagodność. W procesie destylacji biorą udział słody jęczmienne, pszenne, żytnie oraz kukurydziane. Wyjątkowość canadian whiskey polega również na braku jednej receptury. Każdy producent, posiada swoją własną, którą jest ściśle strzeżona. Dzięki takiemu zabiegowi, canadian whiskey jest najprawdopodobniej najbardziej różnorodnym alkoholem tego typu. Słody mieszane są ze sobą w jednym zbiorniku, a nie tak jak w przypadku innych whisky – osobno. Canadian whiskey to najlepszy alkohol z tej rodziny, od którego możemy rozpocząć przekonywanie się do mocniejszych trunków. Jeśli jednak wciąż jego delikatność nie jest dla nas wystarczająca, nie bójmy się pić whiskey z kilkoma kostkami lodu lub innym dodatkiem rozwadniającym. Należy pamiętać, że nie ma jednego dobrego sposobu na picie tego alkoholu i przede wszystkim powinien on smakować nam – degustatorom.
Canadian whiskey – skąd właściwie wzięła się w Kanadzie?
Nie da się ukryć, że wiele alkoholi przybyło do Kanady oraz Stanów Zjednoczonych z Europy. Jednym z nich było właśnie whisky, które później podzieliło się na oba te państwa. Stany stworzyły swój narodowy bourbon, zaś Kanada – canadian whiskey. Wszystko to, dzięki osadnikom, którzy przybywali ze Szkocji oraz Irlandii. Kanadzie udało się również uniknąć prohibicji, podczas której whiskey przeżywała swoje najlepsze lata. Na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/150-blended-whisky-kanadyjska, znajdziemy wiele ciekawych informacji na temat tego trunku. Warto również zwrócić uwagę, na najpopularniejszą markę whiskey – Black Velvet, której aż grzech nie spróbować.