Pasty i masła orzechowe są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych tłuszczów, witamin i minerałów. Mają niską wartość kaloryczną i są polecane osobom, które prowadzą zdrowy tryb życia. Można spożywać je zarówno na słodko, jak i na słono. Wybrane pasty pistacjowe znajdziesz w ofercie Pi-nuts pod adresem https://sklep.pi-nuts.eu/

Masło migdałowe

Masło migdałowe jest cennym źródłem witaminy E, B12 oraz miedzi. Zawiera również dużą ilość błonnika, antyoksydantów, wapnia i fosforu. Stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się 617 kcal. Pasta z migdałów to doskonały dodatek do owsianki, naleśników i tostów. Można stosować ją również do przygotowywania koktajli, ciast i sałatek. 

Masło pistacjowe

Pasta z pistacji jest bogata w luteinę – żółty barwnik, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób oczu. Zawiera także cenne przeciwutleniacze, ograniczające powstawanie niektórych nowotworów. Masło pistacjowe pomaga również kontrolować poziom ciśnienia krwi oraz wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Na 100 g produktu przypada 770 kcal. Pasta pistacjowa jest idealna do kanapek i budyniu. Stanowi także doskonałą bazę do sernika pistacjowego. 

Masło sezamowe

Pasta Tahini, czyli masło sezamowe, ma właściwości antybakteryjne oraz wzmacniające pracę wątroby i nerek. Jest bogata w fosfor i mangan, które pozytywnie wpływają na zdrowie kości. Wspomaga również centralny układ nerwowy oraz łagodzi stany zapalne i bóle związane z urazami. 100 g produktu to tylko 656 kcal. Tahini jest składnikiem hummusu i pasty bakłażanowo-sezamowej – baba ghanoush. To także doskonały dodatek do past kanapkowych, dipów, a nawet lodów. 

Masło z orzechów laskowych

Masło z orzechów laskowych jest bogate w kwas foliowy, który przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. Pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi oraz ułatwia redukcję nadwagi. Zawiera dużo błonnika, białka i witaminy E oraz jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. W 100 g pasy z orzechów laskowych znajduje się 628 kcal. Doskonale sprawdzi się jako nadzieje do ciast, tortów i muffinek oraz w połączeniu z mlekiem kokosowym i przyprawami jako sos do makaronu. 

Masła orzechowe to bardzo ważny element codziennej diety. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie. Mają szerokie zastosowanie, dzięki czemu każdy może wybrać najsmaczniejszą dla siebie opcję. Są w 100% naturalne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Spożywane regularnie wyraźnie poprawiają funkcjonowanie organizmu. 

Dodaj komentarz