Przed sezonem jesienno-zimowym chcemy zadbać o odporność, aby uchronić się przed uciążliwymi infekcjami, ale także licząc, że unikniemy infekcji koronawirusem. Istotnie – dobra odporność powoduje, że trudniej jest złapać wirusa, a w razie zakażenia wszelkie choroby przechodzi się lepiej. W jaki sposób dieta może poprawić naszą odporność?

Jedzenia a odporność

Produkty spożywcze, które zjadamy mają bezpośredni wpływ na nasz organizm. Dostarczają nie tylko kalorii, czyli energii do funkcjonowania, ale także składników odżywczych, które stanowią budulec dla organizmu i warunkują prawidłowe funkcjonowanie wszelkich procesów życiowych. Zasady zdrowego odżywiania mówią o tym, aby dbać o wysoką gęstość odżywczą produktów. Chodzi o to, aby w dostarczonej dawce kalorii i objętości produktu było możliwie najwięcej składników odżywczych.

Warto ograniczać puste kalorie, gdyż nadwyżki energetyczne odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Powszechnym dziś problemem są otyli lecz niedożywieni ludzie. Choć mają nadmiar  tkanki tłuszczowej, ich ciała cierpią na brak substancji odżywczych. Dlatego częściej chorują, są ospali, mają problemy ze zmotywowaniem się do pracy czy ruchu. Poza dbaniem o menu warto pamiętać o kilku zasadach.

Zasady zdrowego żywienia, które wzmocnią odporność:

  • jedz przynajmniej trzy posiłki dziennie
  • każdy posiłek uzupełnij o warzywa, a jeden o owoc
  • między posiłkami pij wodę
  • nie objadaj się na noc
  • nie nadużywaj alkoholu

Zdrowe jedzenie – dieta na odporność

Poza zasadami zdrowego żywienia, które gwarantują utrzymanie organizmu w równowadze warto włączyć do diety grupy produktów, które szczególnie sprzyjają budowaniu odporności i walce z patogenami.

Jakie produkty wzmacniają odporność?

Kiszonki

Są źródłem  witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B, witaminy: A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarka. Do tego wzmacniają florę bakteryjną, która również wspomaga barierę ochronną przed inwazją niekorzystnych bakterii, grzybów i wirusów.

Naturalne antybiotyki

Istnieją produkty, które mają działanie antyseptyczne i wspomagają walkę organizmu z patogenami. Są to przede wszystkim czosnek oraz cebula, ale także imbir. Udokumentowane właściwości antybakteryjne ma również miód. Warto pamiętać, że wszystkie te produkty najmocniej działają, kiedy są nieprzetworzone. Najlepiej zatem spożywać je na surowo. W szczególności unikać należy podgrzewania miodu, gdyż niestety po podgrzaniu traci swoje właściwości.

Probiotyki

Produkty fermentacji mlecznej, czyli kefiry, maślanki, ser dojrzewający są źródłem bakterii kwasu mlekowego, który przyczynia się do rozwoju korzystnego mikrobiomu. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów, które bytują w naszym ciele. Ważne, aby równowaga mikrobiomu była zachowana. Wówczas patogeny nie mają szans przeprowadzić ataku i doprowadzić do infekcji. Chronią przed tym korzystne, “dobre” bakterie.

Dodaj komentarz